Door Mariët Jonkhout, Rond de linde

Het heeft flink wat tijd gekost; de aanvraag van alle benodigde vergunningen, het verkrijgen van donaties om de bouw te kunnen realiseren en een onverwachts vleermuizen onderzoek. Daarnaast werd het ook nog dealen met een aantal onverwachte tegenslagen, zoals met zeer ernstige vernielingen aan het bestaande pand en de diefstal van al het los- en vastzittende ijzer in en rond het huis. Toch heeft niemand ooit de moed op gegeven en vanaf 1 oktober zijn alle inspanningen dan ook beloond. De eerste spade is in de grond gegaan om huize Latesteijn te transformeren tot een huis waar het mogelijk is te sterven in een bijna thuis omgeving.

Het Bijna-Thuis-Huis zal, zoals de naam al zegt, een bijna thuis zijn voor die mensen die om wat voor reden dan ook, niet in het eigen huis kunnen sterven maar voor wie sterven in een ziekenhuis of Hospice geen wenselijk alternatief is. Omringd door zorg van vele vrijwilligers, maar ook van eigen mantelzorgers en de eigen huisarts, wordt een situatie gecreëerd waarbinnen de laatste dagen of weken van het leven op een waardige manier kunnen worden afgesloten.

“Er komen twee aparte kamers waar mensen volledig omringd door naasten en vrijwilligers de laatste periode van hun leven kunnen doorbrengen. Ook is er en logeerkamer voor familieleden en een keuken waarin eigen maaltijden gekookt kunnen worden”. Aan het woord is een enthousiaste bestuursvoorzitter Fred Heering. “Ik wil het woord eindelijk niet in de mond nemen, maar zo is het natuurlijk wel. Het heeft een aantal jaar gekost, maar ik mag nu met trots melden dat het nu allemaal echt gaat gebeuren”.

Latesteijn komt volledig tot stand door donaties uit de Nuenense gemeenschap, waaronder de Oud Prinsen, het Oranje fonds en vele Nuenense ondernemers. Zo wordt de bouw verzorgd door BanBouw, tekent Annemarie Pors voor het ontwerp van het huis en wordt de tuin van het prachtig rustig gelegen huis aangelegd door de Tuinmeesters van Fons Linders.

“Ons huis draait straks op een grote groep vrijwilligers” vertelt Helma van den Brink, secretaris van het bestuur. “De tijd is nu gekomen te polsen of iedereen die zich heeft opgegeven, nog enthousiast is en er moet natuurlijk opgeleid worden, want een dergelijke vrijwilligersbaan pak je niet zomaar op. Willen we straks goed kunnen starten, dan zullen we nu ook hiermee aan de slag moeten. Gelukkig hebben we al toezeggingen voor het gebruik van ruimtes om groepen te kunnen trainen van Het Boordhuys en John Geven Studios”.

Niek Zonneveld vult nog aan “op 28 februari wordt Bijna Thuis Huis Latesteijn opgeleverd en we gaan voor een hele strakke planning nu, zodat we medio april kunnen beginnen met het werk waarvoor het allemaal bedoeld is; mensen de mogelijkheid bieden hun terminale fase op een prettige manier in een liefdevolle bijna thuis omgeving door te brengen.

Mocht u interesse hebben; Latesteijn kan nog vrijwilligers gebruiken en ook donaties zijn te allen tijde welkom. Kijk voor meer informatie op de vrijwilligers pagina

Reageren

Facebook