Niek Zonneveld, Fred Heering en Helma van den Brink van het Bijna Thuis Huis in Nuenen. © Fotomeulenhof

Door: Miriam van den Nieuwenhof, Eindhovens Dagblad

Het zat Bijna Thuis Huis Latesteyn flink tegen met vergunningen, vernieling en het niet vinden van vleermuizen. Maar vandaag, maandag 1 oktober ging de verbouwing van start.

Het bestuur van het Bijna Thuis Huis licht de ontwikkelingen toe. Enthousiast, want deze maandag start de verbouwing van het pand aan de Pastoorsmast. ,,28 februari wordt het bouwklaar opgeleverd en kan het worden ingericht”, zegt voorzitter Fred Heering. ,,Begin april moet het huis operationeel zijn.” In het Bijna Thuis Huis kunnen terminaal zieke Nuenenaren de laatste weken of dagen van hun leven doorbrengen

Heering: ,,Het heeft tegengezeten. Na de perikelen met de vergunningen moesten we onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van vleermuizen. Die werden niet gevonden, maar het kostte wel tijd. Toen werden we getroffen door inbraak. Al het ijzerhoudende materiaal was weg, tot aan het hek aan toe, inclusief slot. En als klap op de vuurpijl hebben vandalen huisgehouden en grote vernielingen aangericht. We zijn maar blijven relativeren. ‘Je hoeft de helft niet meer te slopen’, zei ik tegen Jack Aldenhoven van BanBouw. ‘Dat is al gebeurd.’ Gelukkig komt uit die hoek veel steun.”

Steun
Het bestuur gaat nu achter eerder toegezegde steun aan. Secretaris Helma van den Brink: ,,We moeten de contacten nieuw leven inblazen. De 60-70 vrijwilligers die al hadden toegezegd zijn in de tussentijd misschien wat anders gaan doen. Gelukkig hebben we de belofte dat we in het Boordhuys en in de John Geven Studio’s terecht kunnen voor hun opleiding.”
,,En wie had ook weer wat beloofd te sponsoren?”, vult Heering aan. ,,Giften, zaken in natura. Daar moeten we achteraan.” De zorgverzekeraar en eigen bijdrage van de patiënt zullen volgens de berekeningen net de medische kosten dekken. Maar er is meer geld nodig. Daar komen de ‘Vrienden van Latesteyn’ om de hoek kijken. Voorzitter van de vrienden Niek Zonneveld: ,,Wij verzorgen de fondsenwerving. Bijvoorbeeld voor het onderhoud van de tuin, maaltijden, inrichting. Dus die werving moet doorgaan. Er blijven giften en spullen nodig.”
De moed zakte het bestuur af en toe in de schoenen. Van de Brink: ,,Gelukkig niet bij iedereen tegelijk. Wij zijn als bestuur nog steeds voltallig, onze zorgcoördinatoren zijn aan de slag, we hebben een bouwcoördinator en de volledige medewerking van BanBouw.”

Reageren

Facebook