Dankzij een schenking van Roparun, kan op de twee kamers van Bijna Thuis Huis Latesteyn voortaan gebruik gemaakt worden van een zogeheten ‘koppelbed’: een los bed dat aangehaakt kan worden aan het bed van een gast.
Het biedt de mogelijkheid dat de stervende en een naaste (partner, broer/zus, kind), juist op momenten dat dat het hardst nodig is, elkaar ook lijfelijk nabij zijn.

(Verslag en foto: Frans Lammerts)
Sinds de opening in mei vorig jaar van Bijna Thuis Huis Latesteyn, hebben meerdere Nuenense inwoners hun laatste levensdagen in een van de twee gastenkamers door kunnen brengen. Juist in die eindfase van je leven is intieme nabijheid van partner en/of kinderen, ook ’s nachts, vaak van groot belang, al is het ‘alleen maar’ om elkaars hand vast te houden. Steeds vaker wordt ook in ziekenhuizen en verpleeghuizen daartoe de mogelijkheid geboden, door tijdelijk een bed op de kamer erbij te plaatsen. In het BTH kan het om de partner gaan; maar bijvoorbeeld een terminale jonge moeder kan zo ook haar kind tot het laatst toe voor een knuffel dicht bij zich hebben.

Tweepersoons
Die mogelijkheid ontbrak tot op heden in Latesteyn. Daarom zijn de twee coördinatoren en de vrijwilligers heel blij dat zij, dankzij een gift van Roparun, sinds kort de beschikking hebben over een koppelbed. Dat is een los verrijdbaar bed, waarmee eenvoudig en naadloos met een speciaal koppelmatras, van het bestaande bed een tweepersoons bed gemaakt kan worden.

Roparun
Roparun (‘ROtterdam PArijsRUN’) is een jaarlijkse non-stop estafetteloop over 500 km van Parijs of Hamburg naar Rotterdam, ten behoeve van goede doelen.
Die passen steeds binnen de missie ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Te denken valt onder andere aan de inrichting van een hospice of inloophuis, vakanties voor mensen met kanker, een fijne dag voor zieke kinderen. Of dus een koppelbed. Daarvan staan er intussen al zo’n 700 in Nederland, waarvan een kleine 30 in Zuidoost-Brabant. (Eerder, in december 2018, schonk Roparun al ruim 23.000 euro aan Latesteyn voor twee douchestoelen, drie personenalarmeringen en de tuin.)

Actief aangeboden
De zorgcoördinatoren Eveline van der Grinten en Kiki van Luttervelt zijn heel gelukkig met de nieuwe aanwinst. ‘We gaan de mogelijkheid voor het aankoppelen van het bed ook zeker actief aanbieden als zo’n situatie zich voordoet.
En daarbij houden we natuurlijk strikt de privacy in acht.  Als de deur gesloten is, komt er niemand van ons binnen.’

Tevreden geluiden
Intussen draait het Bijna Thuis Huis naar volle tevredenheid. Gasten en familie zijn vol lof over de verleende zorg.  Daarbij bood de heerlijke zomer aan de gasten herhaaldelijk de mogelijkheid, met bed en al op het terras in de zon te verblijven.
En terwijl 55 het minimum aantal vrijwilligers was om met het BTH te kunnen starten, staat er inmiddels een groep van ruim 70 goed opgeleide vrijwilligers paraat.
‘Een fijne groep mensen!’, aldus Eveline.  Ook als er even geen gasten zijn, is er voor hen elke woensdagochtend een koffie-inloop, om de goede onderlinge band te bestendigen.

(Foto: De coördinatoren Eveline van der Grinten (li.) en Kiki van Luttervelt zijn blij met het nieuwe koppelbed)

Facebook